ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 'Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΘΝΗΣΙΓΕΝΝΟΥΣ ΕΜΒΡΥΟΥ

Ο ενδομήτριος θάνατος ή η γέννηση θνησιγενούς εμβρύου(δηλαδή ήδη νεκρού εμβρύου) θεωρείται η πιο τραγική και ατυχή στιγμή που μπορεί να βιώσει τόσο το ζευγάρι όσο και ο θεράπων ιατρός μαιευτήρας -γυναικολόγος .Οι ενδομητροι θανατοι ειναι αρκετα  συχνοι . Συμβαινουν περι τις 5/1000 γεννησεις δηλαδη 1/200 νεογνα που γεννιουνται .Στις περισσότερες φορές το ζευγάρι και ο περίγυρος θεωρούν ως κύριο υπεύθυνο και κατηγορούν τον θεράποντα ιατρό και παρά πολλές φορές ο θεράπων ιατρός έρχεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη. Δεδομένου  της γνώσης και της εμπειρίας που έχει επιτευχτεί τα τελευταία χρόνια μετά από την πολύπλευρη μελέτη του φαινομένου, ασκώντας την μαιευτική  σε συνθήκες υψηλού ιατρικού επιπέδου και προγεννητικής φροντίδας η πιθανότητα να φταίει πραγματικά και εσκεμμένα  ο ιατρός  και από αμέλεια του να θεωρηθεί υπεύθυνος για το γεγονός είναι μικρότερη του 5% των περιστατικών και θα εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ.

ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ -ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

 

Δυστυχώς μετά την γέννηση του  ένα τελειόμηνο και κατά τα άλλα θεωρούμενου υγειές νεογνό ( μετά από μια κύηση χωριs επιπλοκές και εκπλήξεις)  μπορεί να  παρουσιάσει μια σειρά από προβλήματα   με κυρίαρχο σύμπτωμα  τα κινητικά  και να χαρακτηριστεί ως πάσχων από εγκεφαλική παράλυση-νεογνική εγκεφαλοπάθεια .  Το άμεσο αποτέλεσμα συνήθως είναι  να κατηγορηθεί ο θεράπων μαιευτήρας ιατρός για κακούς χειρισμούς που πιθανώς να προκάλεσαν ασφυξία/υποξια στο έμβρυο -νεογνό κατά την  διάρκεια αποπεράτωσης του τοκετού και να θεωρηθεί ως υπεύθυνος για αυτό το κακό προγεννητικό αποτέλεσμα .

ΝΕΟΓΝΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

Δυστυχώς μετά την γέννηση ενός κατά τα άλλα θεωρούμενου υγιούς εμβρύου μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα που ενίοτε είναι σοβαρά και τα οποία δεν μπορούσαν να διαγνωστούν με τα συμβατικά μέσα στην διάρκεια της κύησης.
Τα συνήθη αυτά προβλήματα συνήθως είναι από την καρδιά ,τον εγκέφαλο , όγκοι κοιλιακής χώρας, από τρισωμιες το σύνδρομο Νταουν, σπάνια γενετικά σύνδρομα, συγγενείς λοιμώξεις , από τα νεφρά, από τα κάτω άκρα, δερματολογικά προβλήματα, από την σπονδυλική στήλη, από το προσωπο. Οι μελλοντικοί γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η εμβρυομητρική παρά τα βήματα που έκανε τα τελευταία 15 χρόνια είναι ακόμη ευάλωτη και δυστυχώς πολλές φορές όχι μόνο δεν δίνει λύσεις αλλά εμπλέκει τα πραγματα.Υπαρχουν πολλές γκρίζες ζώνες διαφοροδιαγνωστικές και η πληροφόρηση που παίρνουν οι γονείς για διάφορα περιβλήματα όχι μόνο είναι ελλιπής αλλά καμιά φορά και ψευδής.